Termék kategóriák
Termék kategóriák
Blog

Számít-e a munkavédelmi sisak színe?

2019.12.22 17:45
Számít-e a munkavédelmi sisak színe?

Mi az a védősisak? Kiknek és miért kell viselnie? Miért vannak különböző kialakítású és formájú sisakok? Egyáltalán van-e a színeknek jelentősége? Ilyen és ezekhez hasonló kérdésekre ad választ a következő leírás, melyben mindent megtudhat a munkavédelmi sisakokról.

Kinek van szüksége munkavédelmi ruhára és védősisakra?

Akad sok olyan munkahely, ahol a dolgozók reggel megérkeznek, leülnek az íróasztaluk mellé és mindenfajta aggodalom, vagy bármiféle különösebb rákészülés nélkül elvégzik az aznapi teendőiket. Az irodai dolgozók, mai nevükön irodisták, életében nem sok veszélyforrás van – talán a papír és a gémkapcsok okozta sérülések a leggyakoribbak.

Közel sem lenne azonban helytálló azt kijelenteni, nem is léteznek veszélyes munkahelyek, sőt! Az építkezéseken dolgozók, a favágók, vagy éppen a különböző karbantartási munkálatokat végzők élete a munkahelyükön napi szinten veszélybe kerülhet. Ezen szakmák esetén a megfelelő munkavédelmi ruházat viselése előírás és kötelező a dolgozók testi épségének érdekében. Ugyanúgy, ahogyan egy bicikliút előtt is gondosan felcsatoljuk a térdvédőt és a bukósisakot, a veszélyes munkát végzők részéről is meggondolatlanság volna nem a megfelelő védőöltözet felvételével kezdeni a napot.

Miért fontos a megfelelő munkavédelmi ruházat, és a sisak?

A munkavédelmi ruha nagyon sok elemből állhat az adott munkahelytől függően, hiszen a veszélyes helyeken dolgozókat a lábujjaiktól a fejük búbjáig meg kell védeni nap mint nap. Természetesen a ruházat minden része rendkívül fontos, de még közülük is kiemelkedő jelentőséggel bír a munkavédelmi sisak. A fej a testünk legfontosabb, és egyben egyik legsérülékenyebb része is. Létfontosságú szervek találhatóak rajta – kívül és belül egyaránt. Gondolkodni, látni, enni, beszélni, hallani és szagolni sem tudnánk a fejünk nélkül… vagyis hát valljuk be, semmit nem tudnánk csinálni nélküle, tehát egyértelmű, hogy nagyon fontos biztonságban tartanunk. Éppen ezért a veszélyes munkahelyekre, például egy építési területre be sem lehet lépni a megfelelő védősisak viselése nélkül, hiszen bármelyik pillanatban megtörténhet a baj egy lehulló kődarab, vagy éppen egy figyelmetlen munkatárs hibája miatt.

A megfelelően kialakított munkavédelmi sisak védi a fejet a komolyabb sérüléstől abban az esetben, ha egy nagyobb, a sisak viselése nélkül sérülést okozó tárgy ráesne, vagy más módon erős ütés érné.

Mi minősül védősisaknak?

Természetesen a legkevésbé sem mindegy, hogy milyen védősisakot viselünk, vagy adunk munkatársainknak, hiszen kizárólag a munkahelyi előírásoknak és a szabványnak megfelelő, minősített sisakok nyújtanak megfelelő védelmet a váratlan munkahelyi balesetek ellen. Ha tehát biztosra akar menni, keresse a sisak belsejében lévő CE jelzést, ez garantálja, hogy megfelelő az adott darab és további aggodalomra semmi ok.

 

Meddig használható egy munkavédelmi sisak és mire kell odafigyelni?

Napjainkban rengeteg különböző féle munkavédelmi sisak létezik már, különböző speciális változatok közül válogathat. Ennek megfelelően más fajta sisakot hordanak a hegymászók, mint az építésen dolgozók, vagy éppen a munkagépek vezetői.

A védősisak mechanikai védelmet nyújt, tehát a külső fizikai behatásoktól védi a fejet, de kizárólag akkor, ha a sisak maga teljesen ép. Fontos tehát rendszeresen ellenőrizni, hogy nincsen-e esetleg megrepedve, illetve az anyag elhasználódottságát, kopását is figyelemmel kell követni, mert az fontos, hogy megőrizze a rugalmasságát. Az itt felsoroltakon kívül bármilyen más gyanús sérülés szintén veszélyes lehet, és a munkavédelmi sisakok esetében aztán tényleg kár kockáztatni, mert a legapróbb hiba is a viselője életébe kerülhet. Évi rendszerességgel ajánlott felülvizsgálni a sisakok állapotát és használhatóságát. Egy tökéletesen ép sisak biztos védelmet nyújt, azonban egy elhasználódott, nem megfelelő állapotban lévő darab viselése olyan, mintha fedetlen fővel állnánk, ezt egy veszélyes munkaterületen pedig semmiképpen nem tehetjük meg magunkkal.

A sisakok színének jelentése és jelentősége

Bizony nagyon feltűnő, hogy nem minden munkavédelmi sisak egyforma, és a más-más területen dolgozók különböző színű sisakot viselnek. A sisakok színe korántsem esztétikai kérdés, hiszen a különböző színek jelentéssel bírnak, így meghatározható, hogy az adott sisakot viselő munkás milyen területen dolgozik.

  • Sárga színű sisakot viselnek a magasépítésen dolgozók, kéket a nagyfeszültség közelében dolgozók
  • zöldet a gépészek
  • pirosat az ellenőrök
  • a látogatók pedig szigorúan csak fehér vagy szürke sisakot viselve léphetnek be a veszélyes munkaterületekre.

A különböző sisakok kialakításukban kisebb-nagyobb mértékben eltérnek, de ezen felül is van még egy fontos funkciója a színeknek: mivel egy építkezésen sokan dolgoznak, a sisakok színe segít a dolgozóknak is megtalálni a megfelelő embert, illetve a látogatókról is egyértelmű, hogy nem kérhetik meg őket egy két cementeszsák elcipelésére. A színek tehát praktikusak, gördülékenyebbé teszik a munkát mindenki számára. Az pedig csak a hab a tortán, hogy egy kis színt visznek a szürke hétköznapokba.

A sisak viselése munka közben kötelező!

A dolgozók és a veszélyes munkaterületen tartózkodó minden személy számára – beleértve a látogatókat is – a saját testi épségének érdekében a védősisak viselése kötelező. Ez a munkáltató és a dolgozó közös érdeke és felelőssége, hanyagságnak pedig ezen a téren a legkisebb helye sincs. A veszélyes munkaterületen a sisak mindig, minden esetben legyen a fejen, bekapcsolva és megfelelően beállítva, hiszen a teljes biztonság csak így garantálható. Ha munkáltatóként szeretné tökéletes biztonságban tudni dolgozóit, akkor itt helyben van!

Kínálatunkban az összes fontos munkavédelmi ruhadarabot és eszközt megtalálja, amire csak dolgozóinak szüksége lehet a munka során.

Kattintson és nézze meg webshopunk kínálatát!

Elégedettségi garancia

Cégünk 15.000+ online rendelést szolgált ki

Szakértői segítség

Nem hagyjuk hibásan választani, telefonon segítünk.

Kiváló ár-érték arány

Törekszünk a kedvező online árak biztosítására

Széles termékkínálat

Több mint 20.000 termék elérhető az oldalunkon.