Termék kategóriák
Termék kategóriák
Blog

Fényvisszaverő ruházat a biztonságos munkavégzésért

2023.10.18 13:48
Fényvisszaverő ruházat a biztonságos munkavégzésért

A munkavégzés során az egyik legfontosabb tényező a munkavállalók biztonsága. A munkahelyek sokféle veszélyforrást rejthetnek, így fontos, hogy megfelelő védőfelszereléseket viseljenek a dolgozók. Az egyik ilyen kulcsfontosságú védőfelszerelés a láthatósági ruházat, melyek – nevükből adódóan - a munkavállalók láthatóságát jelentősen fokozzák. Legyen szó építkezésről, útépítésről, vagy éppen raktári munkáról, a láthatósági ruhák nélkülözhetetlenek a munkavállalók biztonsága és az esetleges balesetek elkerülése érdekében.

Cikkünkben részletesen foglalkozunk a láthatósági ruházat jelentőségével és azokkal a tényezőkkel, amelyek miatt nélkülözhetetlenek a munkahelyeken.

Mi nevezhető láthatósági ruhának?

A láthatósági ruházat olyan speciálisan kialakított és gyakran erőteljesen színezett vagy fényvisszaverő anyagokból készült ruházati termék, amelynek célja a viselője jól láthatóságának növelése. Ezek a ruhák segítenek a munkavállalóknak láthatóbbá válni különböző munkakörnyezetekben, különösen alacsony fényviszonyok mellett vagy sötétben, ami által növelik a biztonságot és csökkentik a balesetek kockázatát. Fontos tulajdonsága, hogy jól látható legyen távolról és különböző irányokból, például autóvezetők vagy gépjárművezetők számára.

Mikor van szükség a használatára?

A láthatósági ruházat használata akkor javasolt (és gyakran kötelező is), amikor a munkavállalók olyan környezetben dolgoznak, ahol a megfelelő láthatóság és az azonosítás fontos a biztonságuk és a munkavégzés hatékonysága szempontjából. Az előírások és a szükségesség országonként és iparáganként változhatnak, így fontos, hogy minden esetben az adott területre vonatkozó szabályozásokat és előírásokat kövessék a munkavállalók és a munkáltatók. A biztonság és a láthatóság megfelelő biztosítása mindig elsődleges szempont.

Milyen fényvisszaverő anyagokat használnak a munkaruhákon?

A fényvisszaverő ruhák háromféle láthatóságot javító anyagból készülhetnek:

  • fluoreszkáló,
  • fényvisszaverő,
  • foszforeszkáló.

Van jelentősége a különböző színeknek?

A láthatósági ruhák elsősorban sárga és narancssárga színekben fordulnak elő. A legvilágosabb és legkontrasztosabb a sárga, éppen ezért azt használják legtöbben. A narancssárgát pedig, mivel ez a kékkel és szürkével is erősen kontrasztos, akkor célszerű használni, amikor a szabadban vagy magasban történik munkavégzés.

Mi alapján vásároljunk?

Az MSZ EN ISO 20471 szabvány a láthatósági ruházatot három fő osztályba sorolja, melyeket azok láthatóságának és jelzési felületének mérete alapján határoz meg. Az osztályok meghatározása azért kiemelten fontos, mert a különböző munkakörnyezetekben más és más láthatósági követelmények merülnek fel. Az első osztályba az alacsonyabb láthatósági követelményeket támasztó helyszíneken dolgozó munkavállalók ruházata tartozik. A második osztály a közepes láthatósági követelményeket elváró környezetekhez, míg a harmadik osztály a magasabb követelményeket, például autópályákhoz vagy nagy sebességű utakhoz kapcsolódó munkavégzésekhez szükséges láthatósági ruházatot jelöli. Ez a strukturált besorolás rendszere lehetővé teszi a megfelelő ruházat kiválasztását az adott munkakörülmények és láthatósági igények alapján, biztosítva ezzel a dolgozók maximális biztonságát és láthatóságát.

Ne feledd! A jól láthatóság megmentheti az életedet is!

Amennyiben érdeklődsz láthatósági ruháink iránt, nézz szét kínálatunkban, vagy keresd értékesítőnket bizalommal!:

Szalai Dávid: david@sibagroup.hu // +36 30 397 9203

Elégedettségi garancia

Cégünk 15.000+ online rendelést szolgált ki

Szakértői segítség

Nem hagyjuk hibásan választani, telefonon segítünk.

Kiváló ár-érték arány

Törekszünk a kedvező online árak biztosítására

Széles termékkínálat

Több mint 20.000 termék elérhető az oldalunkon.