Termék kategóriák
Termék kategóriák
Blog

A ruhapénz szabályzata 2024-ben Magyarországon

2024.01.17 11:16
A ruhapénz szabályzata 2024-ben Magyarországon

A vállalatok bérezési rendszerében egyre gyakrabban találkozhatunk a munkavállalók öltözködésének támogatásával. Ennek különféle megnyilvánulási formái léteznek, az előírt egyenruhától kezdve a munkavédelmi felszerelésig, egészen a különféle ünnepek alkalmából adott ruházati utalványokig. Cikkünkben megvizsgáljuk ennek a juttatási formának a jogi kereteit, hogy jobban megérthessük, hogyan működik és milyen szabályok vonatkoznak rá a munkáltatók és munkavállalók számára.

Mikor kötelező a ruházat biztosítása?

A munkáltató természetesen bármikor dönthet úgy is, hogy valamilyen formában külön is támogatja a munkavállalók öltözködését, azonban vannak olyan helyzetek, amikor kötelezően biztosítani kell a ruházatot.

Az egyik ilyen eset a munkavédelmi ruházat biztosítása akkor, amikor kötelező a speciális öltözet viselése (pl. építkezéseken, veszélyes anyagokkal dolgozóknak és egészségügyi dolgozóknak). A másik pedig azoknak a ruhadaraboknak a biztosítása, amely a munkavégzéshez – a munkáltató előírása alapján – szükséges.

A Munka Törvénykönyve előírja ugyanis, hogy a vállalat köteles a foglalkoztatott számára minden költséget megtéríteni, ami a munkavégzés teljesítése során merül fel. Ide tartoznak például a formaruhák, az egyenruhák, illetve a munkahelyen kívül nem használható darabok is.  

Nem árt azonban tudni, hogy a munkaruha nem minden esetben kerül a foglalkoztatott tulajdonába. Ezek általában használati eszközök, amiket egy esetleges elbocsájtás vagy felmondás esetén vissza kell adni a vállalat számára.  

A munkaruha adózása

Fontos megjegyezni, hogy nincs kimondottan „ruhapénz” jellegű béren kívüli juttatás, hanem béren kívüli juttatásnak nem minősülő egyes meghatározott juttatások kategóriájába sorolható, ha a munkáltató a munkavállalói számára ruhapénzt ad. 

A munkáltató által a munkavállalónak adott munkaruházati termék adómentes. Ugyancsak mentes az adótól az az öltözet és tartozékai, amelyet a munkavállaló az egészségének védelme érdekében visel munkavégzés közben, például munkavédelmi bakancs vagy köpeny. Az adómentes munkaruházat fogalma kiterjed továbbá a közlekedési ágazatban, a postai, távközlési és vízügyi területeken dolgozók ruházatára, különösen az ügyfelekkel közvetlen kapcsolatban állókra.

 

A ruhapénzről tehát elmondható, hogy vannak olyan cégek, ahol szinte kötelező költségként merül fel, hiszen az valamilyen előíráshoz kötött.

Munkaruhára vagy kiegészítőre van szükséged? Válogass kedvedre webshopunkban!

 

Forrás: https://ado.hu/munkaugyek/a-ruhapenz/

Elégedettségi garancia

Cégünk 15.000+ online rendelést szolgált ki

Szakértői segítség

Nem hagyjuk hibásan választani, telefonon segítünk.

Kiváló ár-érték arány

Törekszünk a kedvező online árak biztosítására

Széles termékkínálat

Több mint 20.000 termék elérhető az oldalunkon.