Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Tökéletes hegesztőruha kiválasztása

Tökéletes hegesztőruha kiválasztása

A hegesztés egy olyan szakmai munkakör, mely megköveteli a tudást, az odafigyelést és nem utolsó sorban a megfelelő munkaruha meglétét. E téren a tökéletes hegesztőruha kiválasztása komoly fejtörést is okozhat, hiszen a kínálat roppant széles és minden embernek egyéni igényei vannak a munkaruhákkal kapcsolatban.

Hegesztőruha kiválasztása

A hegesztést végzők védelmét elsősorban a hegesztő munkaruha testet eltakaró típusai nyújtják. Ezek között több típusú ruhadarabot is megtalálhatunk, de a legtöbb ruhadarab az alábbi kategóriákba sorolható:

  • hegesztő kötény

  • hegesztő overál

  • hegesztő kabát

  • hegesztő nadrág

A hegesztő kötény értelemszerűen a hasi, és a mellkasi részen nyújt védelmet, miközben szabad mozgást biztosít és könnyen ki is bújhatunk belőle. A minőségi darabok jellemzően egybeszabottak és natúr marha hasítékból készülnek.

Az overálok teljes védelmet nyújthatnak, ám a kötényhez képest némileg csökkenthetik a mozgás komfortot. A két típus között emiatt minden munkavállalónak és munkáltatónak magának kell eldönteni melyiket is preferálja.

Amire mindenképp fontos odafigyelni vásárlás előtt, hogy a kötény, vagy overál mindenképp rendelkezzen a megfelelő lángállósági szabvánnyal. Ez biztosítja ugyanis a munkavállalók számára az elvárható védelmet.

Hegesztő kesztyű kiválasztása

A hegesztő kesztyűk értelemszerűen a kézfejet, a csuklót és az alkar alsó részét hivatottak védeni. Anyagukat tekintve itt is a hasított marhabőr dominál, hiszen ezzel biztosítható a legjobb védelem. A kesztyűk esetében azonban a megfelelő szabványon felül a megfelelő méret kiválasztására is érdemes odafigyelni. Egy indokoltnál kisebb méretű kesztyű gyakorlatilag használhatatlan, míg a nagyobb méretűek a munkában akadályozhatnak és a balesetek esélyét is növelhetik.

Hegesztőbakancs kiválasztása

A hegesztő bakancsok esetében mondhatni ugyanazok a szabályok élnek, mint a hagyományos cipők esetében is. Tehát a túl kicsi és a túl nagy cipő sem javasolt, azonban a napközbeni lábdagadást mindenképp érdemes bekalkulálni a viseletbe.

Védelmi felszereltségben a hegesztő bakancsok sokrétű védelmet nyújtanak, hiszen vízlepergető, lángálló, antisztatikus, csúszásmentes, antisztatikus, olaj- és saválló tulajdonságokkal is bírhatnak.

Hegesztővédelmi ruha szabványok

Amennyiben a legjobb védelemmel ellátott munkavédelmi ruhákat keressük, akkor érdemes tisztában lenni, azzal, hogy milyen munkavédelmi szabványoknak is kell megfelelnie az adott ruhadarabnak. Erre vonatkozóan több szabvány is érvényesülhet, de az alábbiakat mindenképp érdemes keresnünk az adott ruhadaraboknál:

  • hegesztőruha: EN ISO 11611:2008 - CL 2 A1+A2

  • hegesztő kesztyűk: EN 388:2016/2133X; EN 407/413X3X; EN 12477+A1:05

  • hegesztő cipők és bakancsok: EN ISO 20344, EN ISO 20345

Összegezve:

Amennyiben tehát az adott szabványnak megfelel a hegesztő munkaruha és meggyőződtünk róla, hogy saját méreteinknek is megfelel, akkor biztosak lehetünk abban, hogy mindent megtettünk a vásárlás során annak érdekében, hogy a tökéletes munkaruhát válasszuk.