Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Munkavégzés télen: szabályok

Munkavégzés télen: szabályok

A munkáltató feladata gondoskodni arról, hogy a munkavállalók védve legyenek az időjárási körülmények káros hatásaitól. Mindezt a 3/2002. (II. 8.) SzCsM-EüM együttes rendelet szabályozza. A rendeletben leírtak betartása a hideg évszakban kiemelten fontos. Cikkünkből megismerheted ezeket az előírásokat

Munkavégzés hideg munkahelyeken

Télen a munkahelyek egy része hidegnek minősül. A munkavédelmi törvények pontosan meghatározzák ennek fogalmát. Ha a várható napi középhőmérséklet a munkaidő 50%-nál hosszabb részében szabadtéri munkahelyen a +4 °C-ot vagy zárt téri munkahelyen a +10 °C-ot nem éri el, hideg munkahelynek minősül.

Szabályok hideg munkahelyeken

Annak érdekében, hogy a fenti kedvezőtlen körülményeket enyhítsük, a következő intézkedéseket szükségesek:

 • Kötelező szünetet biztosítani a munkavállalóknak. Ez legalább 5, legfeljebb 10 perces pihenőidőt jelent, a munkaidő részeként.

 • Teát kell nyújtani a munkavállalók számára. A tea +50 °C hőmérsékletű legyen, s adjunk hozzá cukrot vagy édesítőszert.

 • A munkáltató feladata gondoskodni az ivópoharakról és a közegészségügyi követelményekről.

 • A munkáltató a hideg munkahelyen köteles a kockázatértékelés által jelzett mértékben védőeszközt biztosítani a hideg ellen (pl. védőkesztyű, bélelt bakancs, stb.)

Védőeszközök téli munkavégzéshez

A fenti szabályok legtöbb pontja egyértelmű és könnyűszerrel követhető. De mi a helyzet a védőruházattal és egyéb védőeszközökkel? Lássuk, milyen felszerelés ajánlott téli munkavégzéshez!

Legfontosabb védőeszközök

A következő ruházati elemek nélkülözhetetlenek téli munkavégzéshez:

 • Munkavédelmi kabát: Válasszunk hosszított derekú, jól szellőző, strapabíró darabot, de figyeljünk arra is, hogy kevésbé korlátozza a mozgást.

 • Védőmellény: Ha lehet, vegyünk olyan kabátot, mely mellénnyé alakítható. Esetleg beszerezhetünk külön mellényt is, az enyhébb téli időre.

 • Munkavédelmi nadrág: Bélelt, ugyanakkor szellőző ruhadarab legyen. Fontos, hogy védje viselőjét a széltől és a csapadéktól.

 • Munkavédelmi sapka: Többféle sapkát beszerezhetünk. A legfontosabb, hogy ne akadályozza a hallást és a látást, de védjen a széltől, esőtől és hidegtől.

 • Hideg elleni védőkesztyű: Lényeges, hogy bélelt legyen, ugyanakkor ne gátolja az ujjak mozgását.

 • Bélelt munkavédelmi bakancs: a tökéletes bakancs tartja a lábat és védi a sérülésektől. Télre bélelt darabot vásároljunk, mely véd a hideg és az átázás ellen is.

Elengedhetetlen szempontok

A védőeszközök meghatározása során legyünk tekintettel a következő szempontokra:

 • a munka jellegére (például könnyű-, közepesen nehéz vagy nehéz fizikai munka)

 • a dolgozók általános egészségi állapotára

 • a foglalkozás-egészségügyi szolgálat orvosának véleményére

 • a védőeszközök viseléséből eredő többletterhelésre

Ezen felül figyeljünk arra, hogy az általunk biztosított védőeszközök megfelelő higiénés állapotban legyenek.

 

Összefoglalás: A leendő kollégák az  álláskereséskor Magyarországon is nagy figyelmet szentelnek annak, hogy a munkavédelem, munkakörülmények tekintetében milyen a cég hírneve. Munkáltatóként kötelességünk a téli munkavégzés szabályainak ismerete és betartása. Ebbe beletartozik a pihenőidő-, a védőital- és a munkaruházat biztosítása. Figyeljünk a munkavállalók védelmére, hiszen így hosszú távon dolgozhatunk problémamentesen ugyanazzal a csapattal.