Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Munkavédelmi bakancs fajták

Munkavédelmi bakancs fajták A munkavédelmi bakancsok lábunk elsődleges védelmét szolgálják, hiszen segítségükkel lábfejünket, bokánkat és lábszárunk alsóbb részeit is védhetjük. Ahhoz, hogy ezt a legmagasabb szinten tehessék számos védelmi funkció rendelkezésünkre áll. Ahhoz, hogy ezek között könnyedén kiigazodhassunk, az alábbiakban összegyűjtöttük a főbb munkavédelmi bakancs fajtákat, amikre szükségünk lehet.

Munkavédelmi bakancs típusok

A munkavédelmi bakancsok esetében az egyes munkavédelmi bakancs fajtákat a bennük található védelmi mechanizmusok alapján tudjuk csoportosítani a legjobban. Ezek alapján megkülönböztethetünk többek között:

  • orrmerevítős munkavédelmi bakancsokat
  • talplemezes munkavédelmi bakancsokat
  • antisztatikus munkavédelmi bakancsokat
  • csúszás elleni védelemmel ellátott munkavédelmi bakancsokat
  • ESD munkavédelmi bakancsokat
  • vízálló munkavédelmi bakancsokat

Természetesen ezeknek a védelmi tulajdonságoknak az egyidejű kombinációja is megtalálható a munkavédelmi üzletek és webáruházak kínálatában, így mindenki megtalálhatja a számára ideális megoldást.

Természetesen a védelmi képességeket elsősorban az adott munkafolyamathoz és a munkakörülményekhez kell igazítani

Orrmerevítős munkavédelmi bakancsok

Az orrmerevítős munkavédelmi bakancsok elsősorban az építőipari és egyéb ipari tevékenységek terén nyújthatnak megoldást, hiszen lábfejünket védheti bizonyos mértékű behatásoktól. E téren mindenképpen érdemes utánajárnunk, hogy milyen anyagból is készül az adott merevítés, ugyanis megkülönböztethetünk:

  • kompozit anyagból készült és
  • acélbetétes verziókat is.

Munkavédelmi cipők talplemezzel

A talplemezzel ellátott munkavédelmi bakancsok elsősorban a talp felületét érő átszúrásos munkahelyi balesetek ellen nyújthatnak védelmet. Erre például földmunkák és erdészeti tevékenységek végzése során jöhet jól.

Antisztatikus munkavédelmi bakancsok

Az előzőektől eltérően az antisztatikusság egy jóval speciálisabb védelmi tulajdonságot jelent. Az antisztatikus védelemmel ellátott bakancsok inkább az elektronikai iparban népszerűek, hiszen a különböző gépek és elektronikai eszközök, valamint a saját testi épségünk védelmében is hasznos lehet egy ilyen bakancs. Ezek az ilyen védőbakancsokkal orvosolhatók.

ESD munkásbakancsok

Az ESD munkásbakancsok védelmi képességei az antisztatikussághoz hasonlítható a leginkább. a kisülési folyamat (ESD) a feltöltődött anyagok között akár észrevétlenül is lezajlik, ezzel komoly gondot okozva az elektronikai iparban. A különböző elektronikai eszközök és alkatrészek rendkívül érzékenyek az elektrosztatikus kisülésre, így a gyártás, szállítás és javítás során kiemelten fontos az antisztatikus anyagok és az ESD védett környezet biztosítása, amihez egy ilyen bakancs elengedhetetlen.

Csúszás elleni munkavédelmi bakancsok

A csúszás elleni védelem főképp az olajos, ezáltal csúszósabb munkakörülmények közepette jöhet jól. Az ilyen védelemmel ellátott lábbelik megelőzhetik a különböző elcsúszásokból eredő munkahelyi baleseteket. Emiatt a tulajdonság miatt azonban átlagosabb felhasználási területeken is jól jöhetnek, hiszen akár otthon is jó hasznát vehetjük egy ilyen lábbelinek.

Vízálló munkavédelmi bakancsok

A kinti, vagy nedves környezetben való munkavégzés során egy-egy vízálló, vagy vízlepergető tulajdonságokkal rendelkező munkavédelmi bakancs kiváló szolgálatot tehet. Ezt főképp hosszútávon tapasztalhatjuk meg, hiszen a száraz láb és zokni, a nap végén igen sokat érhet egészségügyi szempontból is.

Összegezve:

A fenti munkavédelmi bakancs típusok esetében tehát főleg a munkahelyi környezet és a munkafolyamatok választási szempontot. Elsősorban mindig az adott munkához leginkább illő védelmi tulajdonságokkal rendelkező munkavédelmi bakancsot érdemes választanunk.

Tartalomhoz tartozó címkék: munkacipő