Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Milyen munkavédelmi cipőt válasszunk télire?

Milyen munkavédelmi cipőt válasszunk télire?

Milyen szempontok szerint kell kiválasztani a téli munkaruházatot, és főként a munkavédelmi cipőt? Az alábbiakban egy részletes leírás következik a legfontosabb kritériumokról, hogy segítséget nyújtsunk a döntés meghozatalában.

Megfelelő munkavédelmi ruházat = lelkesebb, jobb kedvű munkások

A megfelelő és hatékony munkavégzéshez elengedhetetlen a kényelmes és praktikus munkaruha, ami nem csak biztonságosabbá, de hatékonyabbá is teheti a munkavégzést, ezáltal az egész vállalkozásra kihat. Megfelelő ruházatban jobban megy a munka, hiszen nem kell igazgatni magunkon a különböző munkára alkalmatlan ruhadarabokat. A biztonság mellett tehát kényelmi szempontból is fontos a megfelelő munkaruha es munkavédelmi ruha viselése. Erről írtunk már korábbi cikkünkben.

Ha pedig veszélyekkel is járhat a végzett tevékenység, akkor dolgozók és a munkáltatójuk felelőssége egyaránt, hogy a megfelelő munkavédelmi ruházat rendelkezésre álljon. Ha van munkaruha, de otthon, az a dolgozó felelőssége, viszont a munkáltató nem állíthatja munkába az előírások szerint szükséges munkavédelmi ruházat nélkül, így ez mindkét félnek kellemetlenséget jelent.

A legtöbb munkáltató megelégszik azzal, hogy egyszer végigmegy a kínálaton, kiválasztja a munkavédelmi ruházatot, és a továbbiakban csak akkor foglalkozik a kérdéssel, ha a régi ruhák elkoptak, vagy új kollégát kell „felöltöztetni” a cégnél. De elégséges ez?

Sajnos nem!

Miért kell külön téli munkavédelmi ruházat?

Ugyan maga a munkahely nem változik, de ahogy közeleg a hideg téli idő, lassan a munkavédelmi ruha összeállítás is felfrissítésre szorul. Ezeknek a daraboknak most már nem csak a munkahelyi balesetektől kell megvédeniük, hanem bizony a csípős hidegtől is. A kettő pedig kéz a kézben jár: az autókra is okkal rakatunk téli gumit, mivel a hideg időjárással a kültéri körülmények és veszélyek is megváltoznak. Ha tehát az autónkról minden évben gondoskodunk télire, a saját munkatársaink lábairól is illendő lenne.
A munkavédelmi cipők, csizmák kiválasztása a „téliesítés” első és legfontosabb lépése, hiszen, ha valakinek a végtagjai melegben vannak, akkor az egész teste sokkal kevésbé fázik. Egy jó minőségű, melegen bélelt munkavédelmi cipővel sokkal többet számít a hideg ellen, mint a kabát vagy a pulóverek száma! (Ami természetesen szintén nem elhanyagolható szempont.)

Mi alapján válasszunk téli munkavédelmi cipőt?

A biztonságos munkavédelmi ruházat minden eleme nagyban függ a benne végzett munka milyenségétől, hiszen nem mindegy, hogy vegyszerektől, lehulló sittdaraboktól, hirtelen hőhatásoktól, vagy más, egyéb jellegű veszélytől kell megvédenie a dolgozót.

Minden esetben elengedhetetlenül fontos tehát, hogy elsősorban a saját munkahelyi előírásainknak feleljen meg a választott ruhadarab. Ennek függvényében kell megválasztani a lábbeli típusát is, mely egyszerű cipőn kívül lehet bakancs vagy csizma kialakítású is. Ha ezen a legelső, és legfontosabb szűrőn átmegy a kinézett lábbeli, akkor jöhetnek a további kényelmi szempontok és személyes preferenciák.

A kényelmi szempontok közül a legfontosabb – főként kültéri munka esetén – hogy a téli időjárásnak megfelelő legyen a cipő: minél vastagabb és ellenállóbb anyagból készült, annál jobb! A külső és a bélés vastagságán és milyenségén kívül a talp vastagsága is rendkívül fontos, hiszen ez véd a felfázástól és a kihűléstől. Az igazán nagyon fázósak számára kereshetünk bélelt darabot is, bár lehet, hogy univerzálisabb és praktikusabb egy béleletlen, amihez igény szerint felhúzható egy, vagy akár több vastag zokni is, az aktuális időjárás függvényében.
Természetesen a személyes preferenciák is szerepet játszhatnak a megfelelő lábbeli kiválasztásánál, de csak abban az esetben ha több olyan cipő, bakancs vagy csizma is van, ami a fentebbieknek megfelel... Hiszen a praktikussága, a minősége és a tartóssága nyilvánvalóan fontosabb mint például a színe, vagy más külső tulajdonsága.

Korábbi cikkünkben már írtunk arról is, hogy nem mindig elég csupán a mérettáblázatból kiválasztani a megfelelőnek tűnő darabot – ha van rá lehetőség, érdemes felpróbálni a cipőt, hiszen ahány ember, annyi lábforma, és nem biztos, hogy mindenkinek ugyanaz lesz a kényelmes.

A legfontosabb kritériumok összefoglalva

  • a legfontosabb, hogy a munkahelyi előírásainknak megfelelő darabot válasszunk, hiszen ezek az előírások a saját és munkavállalóink biztonságát szolgálják
  • a téli időjárás viszontagságaival szemben védje a lábakat: ennél a pontnál a cipő anyagának és talpának vastagságát, valamint a bélés milyenségét érdemes figyelni.
  • a személyes preferenciák, és az ízlésünknek megfelelő modell kiválasztása csak a legutolsó szemközti közé tartozik, de természetesen ennek is döntő szerepe lehet.

Miért fontos, hogy jó minőségű munkavédelmi cipőt vásároljunk?

Talán elsőre jó megoldásnak tűnhet egy olcsóbb, és esetleg gyengébb minőségű munkavédelmi cipő megvásárlása, hiszen a céges költségvetésnek is megvannak a maga korlátai, és hát tényleg nem örökké tart a tél... Fontos azonban fontolóra venni, hogy a jó minőségű, és emiatt drágább darabok sokkal tartósabbak lesznek, így biztosak lehetünk benne, hogy nem kell minden évben beruházni egy újabb darabra. A másik érv, ami a minőség mellett szól, hogy a biztonság egy olyan dolog, amin kár spórolni: ha a gyengébb minőségű cipőben esetleg megsérül a munkavállaló lába, a kártérítés kifizetése és a kiesett munkaidő sokkal nagyobb költséget fog jelenteni. Nem is beszélve a lelkiismereti faktorról, hogy mi okoztuk egy ember sérülését! Ha pedig a saját lábunk sérül… egy életen át bánhatjuk, hogy sajnáltunk rászánni plusz pár ezer forintot annak idején, amikor még megtehettük volna.

Ezek tehát a munkavédelmi cipők, csizmák és bakancsok kiválasztásának legfontosabb szempontjai -

A fenti összefoglaló segítségével már biztosan könnyedén kiválasztható a megfelelő munkavédelmi cipő a téli időszakra, webshopunkban pedig nagyon sokféle kialakítású és funkciójú cipő található, melyek között válogatva gyerekjáték lesz a tökéletes lábbeli beszerzése!

 

Tartalomhoz tartozó címkék: munkacipő cipő