Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Mi segíthet a biztonságos munkavégzésben?

Mi segíthet a biztonságos munkavégzésben?

A Munkavédelmi Törvény előírja, hogy a dolgozók számára a vállalatnak biztosítania szükséges minden tárgyi feltételt, amire a munkavállalónak szüksége lehet a munka során. A folyamatos ellenőrzésről a munkavédelmi hatóság gondoskodik, hogy lehetőleg semmilyen probléma ne merüljön fel. De vajon mi segíthet a biztonságos tevékenységben? Cikkünkben részletesen bemutatjuk ezeket az eszközöket! 

A biztonságos munkavégzés tárgyi feltételei 

Előírások vannak arra, hogy a munkaadónak a foglalkoztatott számára milyen eszközöket kell biztosítania a biztonságos munkavégzéshez. Az alábbiakra minden esetben szükség van: 

 • Megfelelő mennyiségű és minőségű ivóvíz, főleg a forró nyári napok során. Ez lehet csapvíz, de hűtött ásványvíz is egyben.  

 • Tisztálkodási, öltözködési és étkezési lehetőséget is biztosítani kell.  

 • A munka jellegének megfelelő mesterséges, illetve természetes világítást. Ide tartoznak azonban a lépcsők, a közlekedési útvonalak és a biztonsági világítások egyaránt.  

 • Elegendő mennyiségű és minőségű levegőt, szükség esetén klímát a melegebb hónapokra.  

 • Az időjárásnak megfelelő melegedési lehetőséget.  

 • Veszélyes munkaeszköz esetében a folyamatos karbantartást és javítást.  

 • Egyéni védőeszközök biztosítása, ide tartozik a prémium munkavédelmi nadrág, bakancs, zokni, de még a láthatósági mellény is egyben. Ezek mindegyikét pillanatok alatt rendelheti meg webáruházunkból, ami segítséget nyújthat a sürgős esetekben.  

A biztonságos munkavégzés személyi feltételei 

Természetesen nemcsak tárgyi szükségletek léteznek. Nézzük, hogy mik a biztonságos munkavégzés személyi feltételei! 

 • Bizonyos esetekben a munkavállaló rendelkezik a megfelelő képesítésekkel, szakmai ismeretekkel.  

 • Az élettani adottságai megfelelnek az adott munkakörben. Nem lehet például nőket alkalmazni nagyobb tárgyak mozgatására.  

 • A munkakörülmények és a munkavégzés nem befolyásolhatja az egészségi állapotot. 

 • A biztonságos munkavégzéshez szükséges munkavédelmi oktatáson részt vett és elsajátított a legfontosabb ismereteket.  

A biztonságos munkavégzés szervezési feltételei 

A tárgyi és a személyi feltételek mellett a szervezésre is ügyelni kell. A vezetőnek megfelelően kell irányítani a munkaköröket. Az adott feladatra elegendő dolgozó álljon rendelkezésre, a tevékenységet végzők ne legyenek túlterhelve. Veszélyes területen tilos egyedül munkát végezni, ide csak speciális oktatáson részt vett személyek mehetnek be. Emellett pedig rendkívül fontos a megfelelő mennyiségű pihenőidő, amitől nem szabad megfosztani a munkavállalót.  

Összegezve 

Van pár olyan alapvető feltétele annak, hogy a munkavégzés biztonságos legyen. Ehhez szükségesek tárgyi feltételek, mint a megfelelő eszközök, illetve a prémium munkavédelmi nadrág. Emellett ügyelni kell a személyi és a szervezési feltételekre egyaránt. Utóbbiba tartozik a kötelező pihenőidő megadása és persze az is, hogy a vállalat ne terheljen túl senkit. Veszélyes területekre pedig csak a megfelelő ismeretekkel rendelkező munkavállalók léphetnek be, így elkerülhetőek a balesetek.  

Tartalomhoz tartozó címkék: munkavédelmi nadrág