Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Hűsítő munkavédelmi eszközök a nyárra (hűsítő törölköző, nyakkendő, mellény, napszemüveg)

Hűsítő munkavédelmi eszközök a nyárra (hűsítő törölköző, nyakkendő, mellény, napszemüveg) A hűsítő munkavédelmi eszközök a nyárra elengedhetetlenek, főképp ha a szabadban kell munkát végeznünk. Szerencsére ma már rendkívül széles választék áll rendelkezésre, amik között speciális törölközők, kendők, mellények is megtalálhatók. Ezek létezésről azonban sok munkáltató és munkavállaló sem tud.

Hűsítő munkavédelmi eszközök

Nagy hőségben a munka hatékonyságának jelentős csökkenése szinte elkerülhetetlen, ha nem használunk hűsítési célra szánt eszközöket. A hőségben dolgozókra ugyanis hatalmas terhelés nehezedik, kiszáradás, kimerülés fenyegeti őket. Ez csak fokozódik, ha zárt védőöltözéket viselnek.

 

Hőség hatása a munkára

A hőség nem csak személyesen viseli meg a dolgozókat, de a munkavégzés is kevésbé hatékony: lassabban dolgoznak, többet hibáznak. Igy egyszerre válhat a dolgozó kényelmetlensége anyagi veszteséggé is. A munkavédelem szabályzata a fokozódó hőséggel nagyobb szüneteket, ahol lehet árnyék biztosítását és megfelelő mennyiségű folyadékpótlást ír elő. Bár a hőségben történő munkavégzést a munkavédelmi előírások számos pontban szabályozzák, a régi szabályok megszületésekor még nem ismert újabb módszerek, további hatékony eszközök is megjelentek.

 

Modern munkavédelmi eszközök hőguta ellen

A kánikulában vagy forró környezetben nem csak a már hagyományosnak számító védőitallal, pihenőkkel, de pl. hűthető ruházattal is megfelelő hűtést biztosíthatunk. A kellemesebb munkakörülmények révén a forró környezetben végzett munka koncentráltabb lesz, a munkahelyi balesetek száma is jelentősen csökken.

Az egyéni, személyi hűtő eszközök lehetnek hűtőmellények, csukló hűtők, nyakhűtő palástok, hűtőkendők, melyet nyakba, fej köré vagy csuklóra kötve is használhatunk. Ezek az eszközök különösen ajánlottak lehetnek olyan munkavégzésnél, ahol nem megoldható a környezeti levegő hűtése. A ruha hűtésére több megoldás is létezik, mindegyik lényege, hogy valamilyen hideget kipárologtató közeget helyezzünk el a ruhában.

 

Hűtő kendő

A hűtőkendők általában apró polymer kristályokat tartalmaznak, amelyek képesek felszívni és tárolni a hideg vizet, és így akár 48 óráig hidegek maradhatnak jég és hűtőszekrény nélkül is. Ezek a kristályok hűtik a vénákon és artériákon áthaladó vért nyak tövénél vagy bárhol a testén, ahol épp hordanánk. Ehhez pedig nem kell mást tennünk, mint egyszerűen hideg vízbe áztatni 5-10 percig és ezt követően hordjuk lazán nyakunk, vagy homlokunk körül.

 

Hűsítő sisak palást

Egy-egy hűsítő sisak palást bármilyen munkavédelmi sisakba egyszerűen, tépőzár segítségével felhelyezhető. Ezeknek az előnye, hogy praktikusan a tarkót, nyakat hűti, ezzel is megelőzve a hőstressz okozta ájulási tüneteket és emellett az árnyékolásban is segít, ami az égéstől védhet meg minket. A hűtőkendőkkel megegyező mechanizmus útján, a vízzel érintkezve aktiválódik a palást hűtőhatása.


 

Hűtőmellény

A hűtőmellény használata kiváló védekezés lehet a hőstressz ellen. Lenyűgöző ereje a párologtatásban nyilvánul meg, amely több órán keresztül biztosíthatja a test hűtését. Olyan dolgozóknak ajánlott, akik intenzív hőnek vannak kitéve, és a környezetük hőmérsékletük eléri, vagy akár meg is haladja a 45 °C-ot. Ezek a speciális mellények kényelmes viseletet biztosítanak, amely nem korlátozza a mozgást sem.

 

Hűsítő törölköző

A hűsítő törölközők a kendőkhöz hasonlóan működnek, így hosszútávon képesek hűsítő érzést nyújtani, ami roppant hasznos lehet a legnagyobb melegben is. Mindehhez pedig nem is kell mást tenni, csupán hidegvízbe áztatni az anyagot, ami után akár 8 órán át hűsítő érzést nyújthat.

 

Összefoglalva:

A különböző hűsítő munkavédelmi eszközök tehát elengedhetetlenek a nyári hőségben való munkavégzés során. Segítségükkel nem csak a munkában résztvevők egészségét, de a hatékony munkavégzést is fenntarthatjuk.