Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Hogyan válassz munkavédelmi szemüveget nyárra?

Hogyan válassz munkavédelmi szemüveget nyárra? A munkavédelmi ruhán túl, egyes munkakörök megkövetelik a munkavédelmi szemüveg meglétét is. Ezek kiválasztása szintén nem könnyű feladat, hiszen számos védelemmel és különböző kivitelekkel találkozhatunk. Külön problémát okozhat az a munkáltatóknak és munkavállalóknak, hogy hogyan válasszanak munkavédelmi szemüveget nyárra. Az alábbiakban ezt a témát részletezzük a döntés megkönnyítése érdekében.

Munkavédelmi szemüveg típusok

A védőszemüvegeknek 2 nagy eltérő csoportja van:

  • száras, hagyományos szemüvegek típusok

  • gumipántos, sokkal szorosabb illeszkedést lehetővé tevő szemüvegek.

Amennyiben vegyszerek, porok és apróbb szemcseméretű részecskék jelenlétében végzett munka esetén a gumipántos szemüvegeket, köszörülés, hegesztés, és egyéb száraz, kevésbé poros munkák esetén száras szemüvegeket javaslunk.

 

Munkavédelmi szemüveglencsék

A megfelelő munkavédelmi szemüveg kiválasztásához fontos eldönteni, hogy szükséges-e fényszűrés. Uv sugárzás elleni védelmet a víztiszta lencséjű szemüvegek is nyújtanak, a sötét lencsék fényszűrő osztályát 1-4 szintekre sorolják.

A munkavégzés helyétől függően válasszunk UV-szűrős vagy színezett lencsés szemüveget. A hagyományos víztiszta szemüveg mellett létezik még:

  • sötétített lencse, amely közvetlen napfényben viselhető,

  • fényesedő lencse.

Amennyiben erős fényben dolgozunk sötétített szemüvegeket célszerű választani. Többféle sötétségű szürke lencse közül is választhatunk, de a barna, kék, piros/narancs színezet is jó opció lehet.

Kevés fény esetén, pl hajnali, vagy esős időben történő munkavégzéshez sárga üvegű szemüveget érdemes választani, mivel ez a szín felerősíti a fényhatásokat, így jobb érzékelést tesz lehetővé és korlátozott látásviszonyok között is viselhető.

 

Munkavédelmi szemüvegek védelmi képessége

A védőszemüvegek leírásában helyet kapnak a speciális védelmi képességek is, ezeket minél alaposabban tanulmányozzuk át. A következőkben részletezett jelölések pedig szerepelnek a védőszemüveg lencséjén is gravírozva.

A mechanikai védelem osztálya S-N-K-T-B-A lehet, mely az alábbiakat jelenti:

  • S - alap védelem

  • N – páramentes bevonat

  • K – karcmentes bevonat

  • T – hőállóság (-5 és +55 fok között)

  • B-A - magas védelem.

A munkavégzés függvényében érdemes először azt kiválasztani, milyen szabvány felel meg leginkább a kívánt védelemnek. A gyártóknak fel kell tüntetniük, melyik típus milyen szabványnak felel meg, így könnyen választhatjuk ki a legmegfelelőbb darabot.

 

MSZ EN166 szabvány:

Alkalmazható minden típusú, a szem károsítására alkalmas vagy a látás romlását okozó veszélyek elleni egyéni szemvédőre, kivétel ez alól az atomerőműi eredetű, a röntgensugárzás, lézer és az alacsony hőmérsékletű infravörös sugárzás veszélyei elleni egyéni szemvédőket.

 

MSZ EN 169 szabvány

Ez a szabvány a hegesztést, keményforrasztást és plazmavágási munkálatokat végzők védelmét biztosítja. Az ilyen típusú szűrő egyéb alkalmazandó követelményeit a MSZ EN166 szabvány tartalmazza.

 

MSZ EN 175 szabvány

Ez a szabvány specifikálja az általános követelményeket és próbamódszereket, a munkavégző arcának és szemének az ártalmas optikai sugárzási és szokásos hegesztési, vágási vagy egyéb kapcsolódó műszaki tevékenység során keletkező sajátságos kockázatok ellen használt védelmi berendezésekre vonatkozóan.

Ez a szabvány tartalmazza az ergonómiai védelmi szempontokat is ide értve, a különböző természetű kockázatok és veszélyek ellen. Ilyenek pl.: a sugárzás, a gyúlékonyság, az elektromos vagy mechanikai kockázatok.

 

Munkavédelmi szemüveg ára

Az olcsóbb szemüvegek általában egyszerűbb kialakításúak, kevésbé kényelmesek, míg a drágább verziók a kényelmen kívül erősebb anyagokból készülnek, és tartósabbak is. Emiatt állandó viselés esetén mindenképp a drágább, de minőségi darabok közül érdemes választani, míg alkalmi viselet esetén az olcsóbb munkavédelmi szemüvegek is megfelelők lehetnek.

 

Összegezve:

A munkavédelmi szemüvegek tehát számos védelmi funkcióval rendelkeznek, amikről nyáron sem kell lemondanunk, sőt kinti munkavégzés esetében a sötétített munkavédelmi szemüvegek növelhetik a munkavégzés komfortját is.