Termék kategóriák
Termék kategóriák
Blog

Nyári munkavédelmi tippek a szabadban

2020.06.18 17:58
Nyári munkavédelmi tippek a szabadban

A nyári hőség roppant veszélyes lehet, bármely szabadtéren dolgozó munkavállaló számára, ezért az ő védelmük elsődleges munkavédelmi szempontból. Ehhez a munkáltatónak mindenképp szükséges bizonyos lépések megtétele és körülmények biztosítása. A munkavállalók védelméhez az alábbi nyári munkavédelmi tippeket a szabadban dolgozók védelme érdekében mindenképp érdemes lehet betartani.

Tanácsok szabadban dolgozáshoz

A megfelelő szintű megelőzéshez mindenképp jó, ha betartunk néhány alapvető tanácsot, amik saját, vagy munkavállalóink egészségének megőrzését szolgálhatják a nyári melegben.

Megfelelő vízfogyasztás

Amennyiben szervezetünk megfelelően hidratált, akkor jóval könnyebben meg tudjuk tartani a normál testhőmérsékletünket akár a legforróbb nyári napokon is. A munka jellegétől, valamint a külső hőmérséklettől és a testtömegünktől függően akár napi 3-4 liter folyadékot is ajánlott ilyenkor fogyasztani. Nagyrészt mindezt víz formájában, de időnként hozzáadott cukrot nem tartalmazó gyümölcsleveket, friss, lédús gyümölcsöket (pl. görögdinnyét) is választhatunk, ezek is segítik a folyadékpótlást. Ugyanakkor a túl magas cukortartalmú ételek és italok fogyasztását, valamint a túlzott koffeinbevitelt mindenképp érdemes kerülnünk.

Időzítsük a munkát a hőség utánra

Ha van rá lehetőség, olyankor dolgozzunk és dolgoztassunk, amikor nem tűz már annyira a Nap. A munkáltatónak is célszerűbb úgy megállapítani a munkavégzés rendjét, hogy a déli órákban lehetőleg hűvösebb, árnyékosabb helyen, vagy beltérben történjen a munkavégzés, s a nehezebb fizikai munkát a kora reggeli, délelőtti órákra időzítsük.

Tartsunk pihenőt

A nyári melegben rendszeresen tartsunk pihenőt. A nyári időszakban, főleg akkor, amikor hőségriadó van érvényben, a rendszeres munkaközi szünet elengedhetetlen a munkavállalók egészségének megőrzéséhez. A balesetek, rosszullétek megelőzése érdekében ezek a szünetek legyenek rendszeresek és kötelezőek. A dolgozók ilyenkor egy légkondicionált, vagy hűvös-árnyékos helyen pihenjenek egy keveset, mielőtt folytatják a munkát.

Megfelelő munkaruha viselése

A túlságosan szűk, valamint nem légáteresztő anyagú, sötét ruhák viselése nem teszi lehetővé a megfelelő testhőmérséklet megőrzését. A nyári hónapokban ezért mindenképp viseljünk laza, pamutból készült, világosabb színű ruhákat.

Napsugárzás elleni védelem

Rendkívül fontos a megfelelő fényvédelem is. Amennyiben a szabadban dolgozunk, viseljünk megfelelő sapkát, vagy kalapot, valamint napszemüveget, és munkavégzés kezdete előtt mindig használjunk magas faktorszámú napsugárzás elleni fényvédő krémet.

Nyári hőség veszélyei a munkavállalókra

A megelőzésen túl fontos, hogy fel tudjuk ismerni a hőség következtében kialakult rosszullét (például a napszúrás) tüneteit, nemcsak magunkon, hanem a kollégáinkon is. Ezzel a bajban is gyorsan tudunk reagálni.

Hőguta tünetei

Hőguta olyankor jelentkezik, amikor a testünk belső hőmérséklete felborul, a szervezetünk nem tudja azt szabályozni. A tünetek közé tartozik a zavartság, ájulás, görcsök, túlzott izzadás és a nagyon magas testhőmérséklet, esetenként rohamok. A hőgutában szenvedőnek mindenekelőtt hűvös helyre, és ha eszméleténél van, folyadékra (vízre) van szüksége, ezért borogassuk hideg vizes ruhával.

Kimerültség

Kimerültség akkor lép fel. amikor a szervezet túl sok vizet és sót veszít az izzadás következtében. A tünetek közé tartozik az átlagosnál nagyobb mértékű izzadás, fejfájás, émelygés vagy hányás, szédülés, hirtelen jött gyengeség, szomjúság, gyors szívverés, valamint a hideg, nyirkos tapintású bőr.

Görcsök

A hőségben testünk a verejtékezés során folyadékot veszít, ez pedig fájdalmas izomgörcsöket okozhat, ami jellemzően a hasi területen és a végtagokban jelentkezhet. Ha ezeket a tüneteket tapasztaljuk szabadban történő munka során, akkor pihenjünk egy ideig árnyékos, hűvös helyen, igyunk vizet, hogy pótoljuk a folyadékveszteséget.

Összegezve:

A nyári hőségben munkavédelmi szempontból tehát számos lépést tehetünk és munkáltatóként meg is kell tennünk munkavállalóként, de saját érdekünkben munkavégzésünk során is érdemes ezeket szem előtt tartani.

Elégedettségi garancia

Cégünk 15.000+ online rendelést szolgált ki

Szakértői segítség

Nem hagyjuk hibásan választani, telefonon segítünk.

Kiváló ár-érték arány

Törekszünk a kedvező online árak biztosítására

Széles termékkínálat

Több mint 20.000 termék elérhető az oldalunkon.