Termék kategóriák
Termék kategóriák
Blog

Biztonságban a magasban is!

2020.08.25 15:56
Biztonságban a magasban is!

A magasban végzett munkák komoly kockázatot rejtenek magukban. Sokan saját rutinjukra hivatkozva alábecsülik a munka-, és leesésvédelem fontosságát. Elég azonban egy rossz mozdulat, és egy életre meghatározó sérülést is szenvedhet a munkavállaló. Elengedhetetlen a munkavégzés kockázatának felmérése, csökkentése, ellensúlyozása. Szerencsére manapság rengeteg olyan megoldás van, mely a magasban is biztonságot nyújt. Cikkünk iránymutatást ad a kockázatcsökkentés és zuhanásvédelem területén. Így elkerülhetjük a veszélyes helyzeteket.

Munkavégzés a magasban # Milyen esetekben?

A magasban történő munkavégzést a 10/2016. (IV.5.) NGM rendelet szabályozza. Ennek értelmében 1 méternél nagyobb szintkülönbségen gondoskodni kell a leesésvédelemről.

Ilyen típusú munkavégzés például a következő esetekben fordulhat elő:

  • építőiparban
  • kikötőkben, dokkokban
  • hajókon
  • repülőtereken
  • kereskedői telephelyeken

Munkavégzés a magasban # Kockázatcsökkentés

Mielőtt nekilátunk a magasban munkát végezni, fel kell tennünk pár kérdést a feladattal kapcsolatban. Néhány esetben ugyanis kiderül, hogy biztonságosabb módon is elvégezhető a munka.

Indokolt-e a munkavégzés a magasban?

Először is mérjük fel, körülbelül milyen magasságban folyna a munka. Bizonyos feladatokat teleszkópos segédeszközzel is megoldunk vagy csuklós létrával is elérünk. Ilyen lehet például a csatorna tisztítása vagy az eresz karbantartása.

Hogyan a legbiztonságosabb a magasban végzett munka?

Ha egyértelmű, hogy a magasból kell a munkát elvégezni, keressük meg fent azt a pontot, ahonnan a legkisebb kockázattal végezhető a feladat. Például erkély vagy bútor tetejéről, teleszkópos segédeszközzel, stb.

Munkavégzés a magasban # Kollektív védőeszközök

Ha a fenti kockázatcsökkentés nem megoldható, védőeszközökre van szükség. A védelem biztosításának egyik formája egy komplex, állandó leesésvédelmi rendszer telepítése.

Ennek részei például:

  • védőkorlát
  • légmatrac
  • biztonsági háló

A kollektív védőeszközök előnye, hogy minden munkavállalóra kiterjedő biztonságot nyújtanak. Ezen felül lehetővé teszik, hogy a munkások a feladatra koncentráljanak a magasban is. Ilyen rendszert telepíthetünk például lapostető vízszigetelés előtt.

Munkavégzés a magasban # Leesésvédelmi eszközök

A kollektív védőeszközök mellett használhatunk személyi leesésgátló rendszereket, eszközöket is. Ezek helyes használatához a munkavállalóknak képzésen kell részt venniük.

A személyi védőfelszerelés (PPE) például a következő elemekből állhat:

  • fix kikötési pontok
  • teljes testheveder
  • munkahelyzet beállító öv
  • sisak
  • kikötő

Munkavégzés a magasban # Fontos a tervezés

Sokan elfeledkeznek arról, hogy a biztonsági rendszert éppúgy meg kell tervezni, mint a munkafolyamatokat. Számos cég forgalmaz ilyen eszközöket. Lényeges azonban, hogy tervezés előzze meg a telepítést. Valamint, hogy szakembert bízzunk meg a munkával. Ő először kockázatelemzést végez, majd megtervezi a leesésvédelmi rendszert. Természetesen a jogszabályi előírások és a munka jellege alapozzák meg döntését.

 

Összegzés: A magasban végzett munka magas kockázattal bír. Minden esetben fontos a munkavállalók védelme. Ezt kollektív védőrendszerek vagy leesésvédelmi eszközök használatával biztosíthatjuk. A munka jellege és a jogszabályi háttér határozzák meg, milyen védőeszközöket kell választanunk. A tervezést és kivitelezést bízzuk szakemberre. Így a munkavállalók a magasban is biztonságban lesznek.

Elégedettségi garancia

Cégünk 15.000+ online rendelést szolgált ki

Szakértői segítség

Nem hagyjuk hibásan választani, telefonon segítünk.

Kiváló ár-érték arány

Törekszünk a kedvező online árak biztosítására

Széles termékkínálat

Több mint 20.000 termék elérhető az oldalunkon.