Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Acélbetét vagy kompozit orrmerevítő?

Acélbetét vagy kompozit orrmerevítő? A munkavédelmi cipők és bakancsok terén joggal merül fel a munkáltatók és a munkavállalók részéről is, hogy az adott lábbelit acélbetétes vagy kompozit orrmerevítővel érdemes-e megvenni. A döntés elsőre biztosan nem egyszerű, de megkönnyítheti, hogyha birtokában vagyunk az ehhez szükséges szakmai tudásnak. Éppen ezért az alábbiakban összegyűjtöttünk minden lényeges információt, amire szükség lehet az acélbetétes, vagy kompozit munkavédelmi cipők terén.

Mi alapján válasszunk munkavédelmi cipőt?

Amennyiben munkavédelmi bakancs vagy cipő vásárlása előtt állunk fontos, hogy ne csak a szükséges védelmi fokozatokat ismerjük, hanem a készítés során felhasznált alapanyagok tulajdonságaival is tisztában legyünk. Az orrmerevítők anyaga ilyen szempontból kiemelten fontos, ami végső soron a védelmi fokozatba is beleszólhat. A mai kínálatban többször találkozhatunk a műanyag, azaz kompozit orrmerevítős megoldásokkal, de az acélbetétes lábbelik is szép számmal képviseltetik magukat.

A vásárlás előtt a két típus közti összehasonlításban az alábbi tulajdonságokat érdemes sorra venni:

 • súly

 • hőkomfort

 • belső komfort

 • méret

 • alkalmazkodó képesség

 • védelem

 • ár

Acélbetétes és kompozit munkavédelmi cipők súlya

Kényelem és hordhatóság szempontjából a kisebb súly előnyösebb. A kompozit anyagú cipők ilyen szempontból előnyben vannak, hiszen az orrmerevítő egy munkavédelmi cipő súlyának akár 15-20%-át is kiteheti.

Némiképp számszerűsítve a dolgokat egy átlagos minőségű és vastagságú acélbetét súlya 80-130 gramm között mozog, de a legtöbb cipőben 90-110 gramm a jellemző. Ehhez képest egy átlagos minőségű kompozit merevítő súlya 60-80 gramm.

Ami a tényleges súlykülönbséget képezheti a különböző orrmerevítős cipők között, az , hogy a kompozit merevítővel felszerelt munkavédelmi cipőknél általában modernebb az anyaghasználat. Könnyebb alapanyagú felső részt, modernebb összetételű talpszerkezetet használnak, amitől valóban könnyebb lesz a cipő. Persze égbekiáltó különbségekről nem beszélhetünk, átlagosan mindössze 50-100 gramm eltérés tapasztalható a két fő típus között.

Munkavédelmi cipők hőkomfortja

Vásárlás során érdemes szem előtt tartani, hogy az orrmerevítőként használt fémek kiváló hővezető képességgel rendelkeznek. A merevítők magas hővezető képességnek köszönhetően télen a hideget, nyáron pedig a meleget vezeti lábujjaink felé. A kompozit orrmerevítők esetében ez sokkal kevésbé érzékelhető és ami fontos, hogy utólag sem sugározza magából az átvett hőmérsékletet, ellentétben az acélbetétes megoldásokkal.

Acél- és kompozit cipők belső komfortja

Bár a kompozit betétek kétszer olyan vastagok is lehetnek, mint az acél verziók, viszont az acél betéteket több rétegnyi anyaggal szokták borítani, szemben a kompozit megoldásokkal, ahol elég egy réteggel is. Emiatt a cipők belső terében gyakorlatilag nem tapasztalhatunk nagy eltérést.

Acél- és kompozit cipők mérete

Az orrmerevítőkből szerencsére több méret is létezik, így szélesebb keresztmetszetet is választhatunk, hogy kényelmesen elférjen a lábunk a cipőben. Ez főleg nagy lábfejjel rendelkező vásárlóinknak lehet jó hír, ráadásul acél- és kompozit munkavédelmi lábbelik esetében is széles a választék.

Acél- és kompozit cipők alkalmazkodása a lábhoz

Orrmerevítők esetében nem igazán beszélhetünk arról, hogy idomul-e a viselő lábához használat közben. Kompozit megoldások terén azonban némi alkalmazkodó képességet tapasztalhatunk, révén kevésbé merevítik ki a cipő egészét.

Acél- és kompozit cipők védelme

Sokan úgy tartják, hogy a műanyag betét nem véd annyira és nem véd annyiféle behatástól, mint egy fém. Fontos azonban kiemelni, hogy az orrmerevítő legyen bármilyen anyagú is, nem véd mindenféle extrém behatástól.

A jelenleg is hatályban lévő EN ISO 20345 szabvány szerint a védőcipő orrában elhelyezett lábujjvédő védelmet biztosít 200 J energiájú zuhanó tárgyak ellen és 15kN nyomóterheléssel szemben. Tehát a modernebbnek számító kompozit merevítők pontosan ugyan olyan védelmet nyújtanak, mint fém társaik.

Acélbetétes és kompozit munkavédelmi cipők ára

A kompozit betétes termékekért nem kell sokkal jobban a pénztárcánkba nyúlni, átlagosan 600-1500 forinttal kerül többe egy hasonló "tudású" acélbetétes védelemmel ellátott munkavédelmi cipő. Tehát szerencsére az ár e téren nem képez lényeges döntési alapot, de egyesek számára már ez is sokat számíthat.

Acélbetétes cipők és bakancsok előnyei és hátrányai

Az acélbetétes munkavédelmi lábbelik esetében összefoglalva az alábbi tulajdonságokat tapasztalhatjuk meg egy vásárlást követően:

Előnyök

 • ráesés védelem

 • átszúrás védelem

Hátrányok:

 • nehéz súly

 • merev talpszerkezet

 • több órás viselés után kényelmetlen

 • nem tartós talpszerkezet

 • hideg sugárzás (az acél hővezető, tehát télen fázhat, nyáron pedig izzadhat benne a láb)

Kompozit merevítős cipők, bakancsok előnyei

A kompozit orrmerevítős lábbelik esetében hátrányt nem tapasztalhatunk, amennyiben az acélbetétes típusokkal hasonlítjuk össze őket, de előnyként az alábbiakat érdemes megemlíteni:

 • könnyű súly

 • ráesés védelem

 • átszúrás védelem

 • hajlékony talp

 • tartós felépítés

 • több órás viselés után is kényelmes

 • nem érzékelik a fém detektorok

Összegezve:

Az acélbetétes és kompozit orrvédős munkavédelmi cipők és bakancsok esetében tehát érdemes figyelembe venni a fenti tulajdonságokat, amik alapján már talán könnyebbé válhat a végső döntés meghozatal a vásárlás előtt.