Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

6 tipp, hogy a lehető legkényelmesebb és legbiztonságosabb legyen a kertészkedés

6 tipp, hogy a lehető legkényelmesebb és legbiztonságosabb legyen a kertészkedés

A komoly kertész számára nem divat kérdése, hogy mit viseljen kertészkedés közben. Sokan beérik egy régi farmernadrággal, amibe megtörölhetik a sáros kezüket, de ennél jobb lehetőségeid is vannak. Olvass tovább, és megtudod, hogyan válaszd ki a legjobb öltözetet ehhez a munkához.

1.     A laza, szellős viselet

Ez a viselet nagy segítség abban, hogy kényelmesebbé tegye számodra a kertészkedést. A teljes testmozgást igénylő munkáknál, mint például az ásás, kapálás és gereblyézés, olyan ruhákra van szükség, amelyek kellően lazák, lélegzőek és elvezetik a nedvességet a bőrről. Itt találod a kertész munkához is alkalmas pólót.  

2.     Karvédelem

Voltál már valaha könyékig tövises rózsabokorban, és tudtad, hogy nem kerülsz ki sértetlenül? Amikor szúrós növények között dolgozol, fontos, hogy megvédd a bőrödet a karcolásoktól és a bőrirritáló anyagoktól. Ezért nem árt, ha ilyen esetekben karvédőket viselsz, még akkor is, ha meleg van, hiszen olyat is választhatsz, amely védelmet biztosít a nap sugárzása ellen miközben fizikai tevékenységet folytatsz és azonnali hűsítő érzést ad a bőrödnek. 

3.     Könnyen tisztítható lábbelik

A kertészkedés során könnyen bekoszolódhat a cipőd, így például az egyszerűbb munkálatokhoz egy PVC kalucsni ideális választás lehet, hiszen könnyen tisztítható, és megvédi a lábad a sártól és a kosztól. Azonban, ha már az ásó is a kezedbe kerül, akkor egy csizma jobb választás lesz, amely szilárd talpat biztosít a maximális lapátlökéshez. Ezenkívül megvédi a lábakat a potenciális veszélyektől. Esős időben pedig egy vízálló Wellington gumicsizma jó választás lehet, hogy a lábad száraz maradjon.

4.     Védd a térded

Egy tipikus térdet nem kímélő nap a kertben így kezdődik: kihúzol egy ártalmatlannak tűnő gazt, és rájössz, hogy az igazándiból a veteményeskertbe betörő végtelen hálózatnak a része. Órákkal később pedig fájó térdekkel fejezed be a gyomirtást. De nem minden kertész térde fáj. A titok? A térdvédők. Ezek ugyanis megvédhetik a térded bármilyen felületen, beleértve a járdákat is.

5.     A kertészkesztyű kötelező.

A kipirosodott tenyér, a vízhólyagok és a piszkos körmök egy jól eltöltött nap jelei lehetnek. Azonban azt is jelzik, hogy nem árt egy kis védelem a legfontosabb kerti szerszámodhoz – a kezedhez. A nedvesebb munkához érdemes egy vízálló, latex mártott kesztyű, amely szárazon tartja a kezed. Permetezésekor pedig a vegyszerálló védőkesztyűk azok, amelyek teljes körű védelmet nyújtanak. Azonban, ha éles eszközökkel dolgozol egy vágásbiztos kesztyű lehet a legbiztonságosabb és legjobb választás.

6.     Ha éles, akkor védd a szemed

Ha éles, szúró eszközökkel dolgozol, akkor a vágásbiztos kesztyű mellett az is nagyon fontos, hogy a szemed is megfelelő védelmet kapjon, amiben egy védőszemüveg nagy segítségedre lehet.

Összefoglalva tehát, ha kertészkedésre szánod el magad, ahhoz mérten válaszd ki a felszerelésed, hogy mennyire bonyolult feladatot szeretnél elvégezni, illetve milyen eszközöket akarsz használni hozzá. A lényeg, hogy a lehető legkényelmesebb legyen számodra a munka, hogy akár órákon keresztül is élvezhesd a kertészkedést problémák nélkül.